fbpx

OFFICE:

Str. Constantin Brâncuși 106,
400462 Cluj-Napoca,
jud. Cluj, Romania
E: office@ghepardcommunication.com
T: +40 754 805 160

Vrei să afli vești despre noi?

Te invităm să intri în comunitatea noastră. Vei fi informat când apare ceva nou.

Blog

Expoziție unică la Cluj: Știintă și etnicitate

Ghepard Communication a avut, în octombrie 2018, deosebita onoare să susțină și să organizeze un eveniment cultural, o expoziție unică care reunește la Cluj, instituții de elită pe plan național și mondial: Muzeul Municipiului București, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” din Cluj, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK, si Asociația Culturală „Victor Babeș” din Cluj-Napoca.

Această expoziție a prezentat, pentru prima dată publicului larg, aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii ‘30. Pe lângă cercetările făcute de antropologi români în această perioadă, expoziția a inclus și un material cules de către cercetătorii austrieci în satul șvăbesc Marienfeld din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție aceste documente, ele fiind prezentate pentru prima dată publicului din România. Studiul vienez în satul Marienfield a fost acompaniat de cercetările legate de problemele biologice ale sașilor ardeleni din aceeași perioadă și de cele legate de cercetarea făcută de antropologul maghiar Lajos Bartucz în zona Aradului în perioda premergătoare Primului Război Mondial.

Această expoziție a prezentat, pentru prima dată publicului larg, aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii ‘30.

Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunități etnice din România, expoziția își propusese să familiarizeze publicul larg și tinerele generații cu istoria antropologiei.